1000ste rit van AutoMaatje Amersfoort in 2021


ANWB AutoMaatje Amersfoort verzorgde medio december haar 1000ste rit in 2021. De heer Fons Reijers haalde en bracht mevrouw de Raaf naar de Fonteinkerk, waar ze iedere woensdag een gezellige koffiemiddag heeft.

Fons: “ik doe dit werk nu iets meer dan een jaar en ik vind het leuk om te doen. We zijn allemaal vrijwilligers en brengen deelnemers met veel plezier naar hun plaats van bestemming. Ik woon in Nieuwland en eerst waren de ritten voor mensen uit Hoogland, Kattenbroek en Nieuwland. Sinds juni van dit jaar is AutoMaatje actief in heel Amersfoort. Dat betekent dat ik soms wat verder moet rijden om iemand op te halen. Op zich is dat geen probleem en Lutske de Raaf is gezellig om in de auto te hebben. Je merkt ook duidelijk dat de mensen die je helpt met vervoer, niet alleen een vervoersprobleem hebben. Ze vinden een praatje ook belangrijk. En dat vind ik ook. Het heet niet voor niets AutoMaatje met een hoofdletter M van maatje.

Natuurlijk is het praktischer als er ook meer chauffeurs wonen in de wijk waar de deelnemers zitten. Maar een ect probleem vind ik het voor mij niet. Ook een uurtje of zo wachten is niet vervelend. Ik houd ook van een stukje wandelen en dat doe ik dan wel in de omgeving”.

Lutske: “AutoMaatje is echt een uitkomst. Ik ben alleen en dat is niet gemakkelijk. Je hebt af en toe echt wel een dip. Ik werd gewezen op de mogelijkheid met een groepje mensen wekelijks koffie te gaan drinken bij de Fonteinkerk. En dat is fijn. In het begin heb ik geprobeerd daar zelf lopend heen te gaan, maar het is echt te ver. Toen men mij vertelde over AutoMaatje heb ik gebeld of ze me konden helpen. Dat was snel geregeld. Meestal haalt Fons mij op en brengt hij me weer thuis. Het kan voorkomen dat hij bezet is, dan regelt de matchmaker een andere chauffeur en dat lukt tot nu toe nog altijd. Ik ben echt blij dat AutoMaatje er is. Er zijn geen andere kosten aan verbonden dan een kleine km-vergoeding aan de chauffeur. Zo kom ik er nog eens uit en het is nog gezellig ook”

ANWB AutoMaatje is in 2019 opgericht in Hoogland/Kattenbroek. Met steun van de ANWB en een subsidie van indebuurt033 startte men daar met ongeveer 15 chauffeurs. Al snel bleek dat ook in andere delen van de gemeente Amersfoort behoefte was aan deze vervoersdienst. AutoMaatje heeft als doel mensen met een mobiliteitsvraag te helpen naar bijvoorbeeld ziekenhuis, fysio, kapper of familie/vrienden te gaan. Daarmee wil AutoMaatje sociaal isolement voorkomen en de verbinding tussen mensen stimuleren. 

Inmiddels is deze dienst beschikbaar voor heel Amersfoort en hebben ruim 60 vrijwilligers zich als chauffeur opgegeven. Toch kan AutoMaatje nog steeds chauffeurs gebruiken. Vooral in wijken als Vathorst, Liendert, Kruiskamp, Randenbroek en Soesterkwartier zijn we onderbezet, maar is er wel vraag naar vervoer. Aanmelden kan via de website: www.automaatje-amersfoort.nl